Witgoedvergelijk

Witgoedvergelijk

De beste witgoedvergelijker

witgoedvergelijk

De beste witgoed vergelijker

Hoe deden ze vroeger de was?

Hoe heerlijk is het om met de wasmachine op de achtergrond te wachten totdat de was bijna schoon is? Tegenwoordig is de was bijna kinderspel, maar vroeger was dit wel anders. Wij vertellen in dit artikel hoe de was vroeger werd gedaan. 

hoe deden ze de was vroeger

Inhoud

Wassen was zo makkelijk nog niet

Nu gebruiken mensen die automatische wasmachines om kleding te wassen, dat kan Zeg: “Een kind kan kleren wassen.” En die waspoeders, één is beter dan dat ander. Dankzij de centrale verwarming is het drogen al even eenvoudig.

Kleding wassen in de rivier was vroeger niet ongewoon. Veel huizen hebben nog geen stromend water en mensen wassen hun kleren in de rivier en hoeven daardoor geen water mee naar huis te nemen. Het is niet erg hygiënisch, omdat de rivier ook vaak als toilet wordt gebruikt.

Vaste wasdag

Sinds het huis stromend water heeft, wast de huisvrouw de kleren thuis. Ze leggen de kleren in de week op zondagavond en maandag is de wasdag. De hele maandag waren de vrouwen aan het schrobben, schrobben en spoelen. Kook eerst de vuile kleren in de waterkoker, was dan de hardnekkige vlekken op het wasbord af en gooi de kleren tenslotte weg. De vuile kleren werden gewassen, maar de huisvrouwen hadden er genoeg van. Door krachtig wassen gaat kleding niet alleen minder lang mee, ook gaat kleding bij een keer wassen vaak prikken. In veel huishoudens wordt zand, (groene) zeep en sodawater als reinigingsmiddel gebruikt, wat voor ons nu ondenkbaar is.

Wasbord

Het wasbord werd vroeger gebruikt om de was met de hand af te vegen. De plank maakt voornamelijk gebruik van een houten frame met een afmeting van circa 30 x 40 cm en bestaat uit een geribbeld gegalvaniseerd stalen schrobvlak voor het plaatsen van kleding en vervolgens schrobben met een harde borstel en groene zeep. In latere jaren gebruikte men vaak zonnezeep in plaats van groene zeep. Het schroboppervlak was oorspronkelijk van hout. Aan het einde van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw werden verzinkte staalplaten steeds populairder. Het wasbord wordt gebruikt als muziekinstrument in bepaalde soorten muziek. In de geïndustrialiseerde wereld werden wasborden uiteindelijk vervangen door wasmachines. Maar het wordt nog steeds veel gebruikt in sommige landen, zoals India en Afrika.

Introductie van wasmiddel

Toen het eerste wasmiddel rond 1907 werd geïntroduceerd, was het voor veel huisvrouwen een verademing. Dit nieuwe product maakt een einde aan het eindeloos wrijven, slingeren en schrobben van kleding.  De wasmiddelenindustrie is in volle gang; wasmiddelen worden stuk voor stuk verbeterd en wasmiddelen worden steeds creatiever. Als blijkt dat het gebruik van fosfaat schadelijk is voor het milieu, werd in 1986 een fosfaatvrije reiniger geïntroduceerd. Kort daarna kwamen vloeibare wasmiddelen op de markt, formules die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Nu, door verschillende technologieën die door verschillende merken worden voorgesteld, is het voor ons gemakkelijker geworden. Denk aan Bosch iDos, Miele TwinDos, Miele CapDosing, Miele SteamCare en Siemens iDos.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijk Producten