Witgoedvergelijk

Witgoedvergelijk

De beste witgoedvergelijker

witgoedvergelijk

De beste witgoed vergelijker

Wat kun je doen tegen wasluis/vetluis? Wij helpen je!

Als je wasmachine stinkt is de kans groot dat er vetluis of wasluis in je wasmachine zit. Dit is erg vervelend maar dit probleem is gelukkig wel op te lossen. Maar wat is vetluis in je wasmachine eigenlijk? Vetluis ziet er in je wasmachine uit als een vettige grijze substantie die zich bevind aan de binnenkant van de wasmachine. Vaak zit vetluis in het rubber van de wasmachine. Vaak ontdekken mensen dat er vetluis in hun wasmachine zit als het er stinkend weer uitkomt. Ook tast wasluis in je wasmachine je kleding aan en kan zorgen voor lelijke vlekken en strepen in de kleding.  Wasluis in je wasmachine moet dus snel opgelost worden.

Wasluis front

Inhoud

Wat is wasluis

Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit wasmiddel. Dit is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën die zorgen voor de vieze geur in de trommel van de wasmachine. Dit is vaak de reden dat mensen vetluis zo snel mogelijk uit de wasmachine willen hebben. Vaak komt er bij wasluis in de wasmachine een rioollucht uit de trommel  van de wasmachine. Ook kun je het herkennen aan een witgrijze massa die in de rubbers van je machine zit.

Wasluis voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus hoe voorkom je wasluis in je wasmachine? Ten eerste kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken dan waspoeder. Waspoeder lost soms niet helemaal goed op en blijft dan zitten in de machine.  Dit zie je vaak als je op lage temperaturen rond de 30 of 40 graden wast. Vloeibaar wasmiddel lost veel beter op bij deze temperaturen en er zal dus niks achterblijven in de machine indien je het goed doseert uiteraard. Ook helpt bleek in je waspoeder erg goed tegen vetluis dit heeft als simpele reden dat wasluis niet tegen bleek kan en hierdoor niet kunnen overleven.

1: Gebruik niet teveel wasmiddel

Ook kun je beter niet te veel wasmiddel gebruiken. Zoals hierboven benoemt is het belangrijk dat het wasmiddel goed oplost en niet in de machine blijft zitten.  Kijk hierom altijd op de fles voor de doseringsinstructie. Vaak word er op gevoel wasmiddel ingegooid, maar dit kan op lange termijn dus zorgen voor vetluis wat je wasgoed dus goed kan verpesten. Als je teveel wasmiddel  gebruikt gaat het erg schuimen in de trommel.  Dit schuim kan blijven zitten in de rubbers van de machine en dit vind de vetluis een heerlijke plek. 

2: Heet wassen

Ook helpt heet wassen erg goed tegen vetluis in de wasmachine. Vetluis gaat namelijk pas dood bij 57 graden.  Vaak zie je dat mensen alleen maar wassen op 30 of 40 graden waardoor de vetluis veel kans heeft om te ontstaan. Daarom raden wij aan om elke maand het programma trommel reinigen te draaien (indien de machine dit beschikt) en anders het programma katoen 90 graden te draaien met een klein beetje wasmiddel erin indien je geen wasgoed in de trommel doet. Het is belangrijk om een klein beetje wasmiddel te doen bij een lege trommel omdat anders de kans groot is dat de machine gaat overschuimen. 

3: Bleekmiddel

Ook kan wasluis in de wasmachine voorkomen worden door te wassen met bleekmiddel. In vloeibaar wasmiddel zul je niet snel bleekmiddel terugvinden. Wel zit vaak in waspoeder bleekmiddel verwerkt. Vetluis kan niet tegen bleek en kan ook hiermee bestreden worden.

Onze tips tegen wasluis/vetluis

Zoals eerder benoemt is voorkomen altijd beter dan genezen.  Daarom hebben wij de volgende tips om vetluis te voorkomen in de wasmachine. Als je vetluis voorkomt voorkom je dat je was gaat stinken en er misschien zelf vlekken in de kleding komen. Daarom de volgende tips tegen wasluis:

  • Gebruik niet teveel wasmiddel. Kijk altijd op de pot hoeveel er in de machine moet. Resten van wasmiddel zijn een perfecte plek voor bacteriën die uiteindelijk de stank in de machine zullen veroorzaken.
  • Was 1 keer per maand (bij gemiddeld gebruik) op 90 graden of trommelreiniger. Draai deze met een lege trommel of met je lakens die wel tegen deze hoge temperaturen kunnen.
  • Maak de rubberranden en het zeepbakje van de machine regelmatig schoon. Resten wasmiddel zijn een perfecte basis voor bacteriën.
  • Bekijk maandelijks of je filter nog schoon is en niet verstopt.
  • Laat na het wassen de deur van je machine openstaan. De binnenkant van je machine is vochtig en hiermee creëer je een ideaal klimaat voor bacteriën.

vetluis-wasluis-in-wasmachine

Wasdroger schoonmaken

Wasdroger schoonmaken, tips en trics Het is heel belangrijk om je wasdroger regelmatig schoon te maken. De wasdroger schoonmaken zorgt voor een langere levensduur van

Lees verder »

Wasmachine filter schoonmaken

Filter wasmachine schoonmaken, hoe moet dat? Klacht: Water in wasmachine loopt niet/nauwelijks weg. Het filter van je wasmachine kan verstopt zitten. Dit heeft als gevolg

Lees verder »
Vergelijk Producten