Witgoedvergelijk

Witgoedvergelijk

De beste witgoedvergelijker

witgoedvergelijk

De beste witgoed vergelijker

Wasmachine ontkalken: zo doe je dat

Je wilt natuurlijk dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat. Daarom moet u regelmatig reinigen en ontkalken. Als het niet regelmatig wordt schoongemaakt, zal het een eigenaardige geur afgeven lees hier meer over in het artikel stinkende wasmachine. Als het niet wordt ontkalkt, vormt zich kalk op het verwarmingselement. Daarom duurt het opwarmen van water langer. Hoe meer kalk, hoe groter het stroomverbruik van de wasmachine. Dus weggegooid geld. Hoe je je wasmachine gemakkelijk ontkalkt en reinigt, lees je hier.

Inhoud

Beste middelen ontkalken wasmachine

Hoe ontkalk je een wasmachine

Er zijn veel manieren om je wasmachine te ontkalken – of liever gezegd, je kunt verschillende methoden gebruiken om de wasmachine te ontkalken. Je kunt bijvoorbeeld speciale ontkalkingstabletten voor de wasmachine of ontkalkingsvloeistof kopen. Wanneer u goedkope antikalkproducten wilt kopen, controleer dan zorgvuldig de bijsluiter van de producten. Je gebruikt deze middelen bij een temperatuur van 60 graden of hoger. Gebruik ze niet te vaak, dat is ook niet goed. Ook de hardheid van het water speelt hierbij een rol: gebruik dergelijke ontkalkingstabletten slechts af en toe bij 8 dH of hoger.

Wasmachine ontkalken met azijn

Geen speciaal wasmachine ontkalkingsmiddel in huis? Je kunt ook schoonmaakproducten gebruiken die alleen in de gootsteen mogen staan. U kunt bijvoorbeeld ontkalken met azijn. Hiervoor kun je een flesje natuurazijn in de wasmachine gieten. Let op: er mag geen kleding in de wasmachine zitten tijdens het ontkalken van de machine. Voer vervolgens een wasprogramma van 90 of 95 graden uit.

Wasmachine ontkalken met soda

U kunt ook ontkalken met sodawater. Doe een half kopje in de wasmiddellade (in het bakje waar het wasmiddel meestal in zit), en laat de wasmachine stationair draaien. Hierbij moet de temperatuur ook 90 of 95 graden zijn.

Kalk in je wasmachine voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je wilt te allen tijde het kalk in je wasmachine minimaliseren.

Als je de wasmachine grondig hebt ontkalkt (of net een nieuwe wasmachine hebt gekocht), wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk kalkvrij houden. Hiervoor is het belangrijk dat u weet hoe hard het water in uw omgeving is. Je kunt dit navragen bij uw waterleidingbedrijf of online.

Als u de hardheid van het water kent, kunt u op de verpakking van het wasmiddel kijken om te bepalen welke dosering u moet gebruiken. Voor hard water moet je meestal meer wasmiddel gebruiken (overigens bevatten veel wasmiddelen al wasverzachters). Kies indien mogelijk een lagere was temperatuur. Als je vaak op 60° of hoger wast, is het vatbaarder voor kalkaanslag.

Tegenwoordig hebben veel wasmachines antikalkcoatings op de verwarmingselementen. Check of dit bij jouw wasmachine ook het geval is. Nee? Houd hier rekening mee als je op het punt staat een nieuwe wasmachine te kopen.

Wasmachine reinigen

Naast regelmatig ontkalken is het ook verstandig om de wasmachine regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat je luizen oploopt – een zwarte vettige plakkerige substantie die bestaat uit wasmiddelresten, huidschilfers en haar. Je kunt aan twee dingen beoordelen of er vet in de machine zit: de wasmachine geeft een vieze geur af en je kleding is grijs of heeft zwarte vlekken.

Begin met het zeepbakje. Je kunt deze meestal gemakkelijk vinden – de gebruikershandleiding van uw wasmachine zal u vertellen hoe. Maak hem grondig schoon onder een heetwaterkraan of laat hem in de vaatwasser draaien. Reinig daarnaast het gebied waar het wasmiddeldoseerbakje zich gewoonlijk bevindt. Hier zitten vaak vette resten wasmiddel.

Wil je meer weten over wasluis? Lees dan het artikel wasluis voorkomen.

Trommel reinigen 

Draai het wasgoed af en toe 90 graden rond om de trommel van de wasmachine schoon te houden. Bij deze temperatuur worden bacteriën gedood en zeepresten weggespoeld. Veel kleding kan niet op deze hoge temperatuur gewassen worden (ook wel kokend wassen genoemd), controleer daarom goed het etiket. Handdoeken of poetsdoeken laten meestal 90 graden toe.

Je kunt ook 2 afwastabletten in het zeepbakje doen. Draai de wasmachine 90° stationair. Net als in een vaatwasser worden ook in een wasmachine vetresten verwijderd. Een goede remedie tegen vetluizen

Wasmachine filter schoonmaken

Het filter  bevindt zich aan de voorkant van de wasmachine (meestal in de rechter- of linkerbenedenhoek). Dit kunnen pluisjes, haar en kleine voorwerpen (zoals bh-bandjes) zijn. Als deze verstopt is, kan de afvoerleiding verstopt zijn. Zorg er daarom voor dat u het filter meerdere keren per jaar reinigt. In de handleiding van je wasmachine staat hoe je dit doet. Tip: Zet een bak (of een paar handdoeken) onder het filter, want er loopt veel water uit als je het opent!

Wil je meer lezen over het wasmachine filter schoonmaken? Dan lees dan dit artikel.

wasmachine ontkalken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijk Producten