Witgoedvergelijk

Witgoedvergelijk

De beste witgoedvergelijker

witgoedvergelijk

De beste witgoed vergelijker

Wat te doen tegen een stinkende wasmachine?

Een stinkende wasmachine is heel erg vervelend en het laatste wat je wilt hebben. Door een stinkende wasmachine gaan niet alleen je kleren stinken, maar misschien ook wel je huis of je washok gaat vies ruiken. Ook wijst een stinkende wasmachine op benodigdheid tot onderhoud en schoonmaken. Daarom hebben wij 4 tips tegen een stinkende wasmachine en hulp bij schoonmaken.

De stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door wasluis. wasluizen zijn zeepbacteriën die gedijen in warme en vochtige omgevingen. Wasluizen verspreiden een muffe, zure geur en laten grijze of bruine vlekken achter op pas gewassen kleding.

 Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om de overtollige zeep weg te spoelen en uiteindelijk gaat de wasmachine daarvan stinken. Zeepresten blijven meestal achter, deze kunnen zich ophopen in de wasmachine. Met moderne wasmiddelen kan je al wassen op 30 of 40 graden. Dit is goed voor het milieu en beter voor je kleding alleen is de kans op een stinkende wasmachine groter. Wasluizen houden echter van deze lage temperaturen. Daarnaast lost het (overtollige) wasmiddel bij deze temperaturen niet altijd volledig op, waardoor er zeepresten kunnen achterblijven. Moderne wasmachines gebruiken doorgaans heel weinig water om zeer zuinig te kunnen wassen. Dit maakt het moeilijker om overtollige zeepresten uit te spoelen. Hierdoor kan de wasmachine gaan stinken. Zelfs als je te weinig wasmiddel gebruikt, kan dit op den duur geurtjes veroorzaken. Volg daarom altijd de aanbevolen dosering op de wasmiddelverpakking. Wasluizen hopen zich vooral op op de rubber- en zeepbakjes van wasmachines.

Veel merken hebben machines met automatische dosering van wasmiddel. Zo heeft Miele bijvoorbeeld twin-dos en Bosch en Siemens i-dos. Bij deze systemen word de was gewogen en op basis van gewicht het wasmiddel gedoseerd door de machine zelf. Zo voorkom je wasluis. 

Ook is het aan te raden om eens in de zoveel tijd heet te wassen. Zo gaat wasluis dood. Wil je meer tips tegen wasluis? Lees dan tips tegen wasluis. 

Stinkende wasmachine voorkomen

Tip 1: Draai een hete was

Door een heet wasprogramma te draaien van 90 graden spoel je al de bacteriën uit de wasmachine. Vaak onstaat stank in een wasmachine door vetluis ofwel wasluis genoemd. Deze bacterie gaat pas bij 57 graden dood en kan zorgen voor een rioollucht in de wasmachine. Maandelijks een was van 90 graden draaien kan dit dus voorkomen. Let op de volgende dingen:

 • Maak je trommel leeg
 • Kies een programma van 90 of 95 graden
 • Laat de deur van de wasmachine open zodat de trommel opdroogt. Een dichte wasmachine zorgt voor een ideaal klimaat voor bacteriën.

stinkende-wasmachine

Tip 2: Maak de rubberen ring schoon.

Er zit vaak veel viezigheid in het rubber van een wasmachine. Dit is ook de meest voorkomende plek van wasluis. Ook gaat er via het rubber van de machine veel vuiligheid naar het rubber toe. Er zitten dus ook vaak nog vuilresten in het rubber en zeep resten.  Maak daarom regelmatig dit rubber schoon voor een frisser was-resultaat.  

 • Maak een sopje met heet water en afwasmiddel
 • Dompel een schoon doek onder in het sop en veeg de gehele rubberen ring schoon
 • Hardnekken vuil poets je weg met bijvoorbeeld een (oude) tandenborstel
 • Droog het rubber met een schone doek af
1200x675 2 Witgoedvergelijk

Tip 3: Leeg het wasmachine filter

In het filter onderin bevindt zich vaak vetluis. Dit komt doordat hier veel was-resten zitten die heerlijk zijn voor bacteriën. Vetluis zorgt voor een vieze geur en het is daarom zaak om dit filter te legen.

 • Plaats een lege teil of emmer onder het filter van de wasmachine
 • Open het klepje van de machine
 • Laat de wasmachine leeglopen via de aftapslang en verwijder voorzichtig het filter
 • De grijze smurrie spoel je weg onder de kraan met warm water (dit is vaak de vetluis)
 • Eenmaal schoon plaats je het filter weer terug en sluit je het klepje van de wasmachine

 

Logo bericht startpagina 1

Tip 4: Maak de wasmachine lade schoon

Maak de lade waar je het wasmiddel ingooit ook regelmatig schoon. Hier blijven vaak resten wasmiddel inzitten en dit is een perfecte grondlaag voor wasluis.

 • Trek het bakje voorzichtig uit de wasmachine
 • Spoel de resten onder de kraan weg met warm water
 • Droog alle onderdelen met een schone doek
 • Plaats het bakje weer terug in de wasmachine

 

ebad73c1d29dc0f5ca0926027861a1ec 1 Witgoedvergelijk

De wasmachine schoonmaken

Ook helpt de wasmachine geheel schoonmaken tegen een stinkende wasmachine. Haal eerst de zeepkist uit de machine en maak deze grondig schoon. Leg het terug en kies een van deze drie remedies. Let op: Gebruik natuurlijk niet alle middelen tegelijk. Kies een optie en zorg ervoor dat je geen kleding in de wasmachine stopt.

Tip 1: Soda tegen een stinkende wasmachine

Het is belangrijk om op de hoeveelheid soda te letten. Gebruik een half tot een vol glas soda. Zet de wasmachine met sodawater op 90/95 graden en was.

Tip 2: Natuurazijn

Zorg ervoor dat u natuurlijke azijn gebruikt, geen schone azijn, omdat dit het rubber zal beschadigen. Sluit de deur en giet minimaal 200 ml natuurazijn in de trommel. Draai het kookprogramma op 90 graden. Je wasmachine ziet er na het wassen weer als nieuw uit!

Tip 3: Vaatwastablet

Om vetluis (daarom dat wasmachines vaak geurtjes afgeven) tegen te gaan, kun je ook vaatwastabletten gebruiken. Doe 2 blokjes in het zeepbakje en kook en was dan op 90 graden. Het wasmiddel reinigt de binnenkant van de wasmachine.

En hoe vaak? Om je wasmachine echt schoon en netjes te houden, is het toch aan te raden om je apparaten 1 tot 2 keer per maand schoon te maken anders kan heb je kans op een stinkende wasmachine

Vergelijk Producten